Acasa

          Ce este Pălinca ?

Pălinca este o băutura alcoolică tradiţională românească, obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe ori a unui marc de fructe, sau a unui suc din acest frunct ori dintr-un amestec de fructe, în prezenţa sau lipsa sâmburilor.
Din punct de vedere fizic, distilarea este procesul de trecere al unui lichid în stare de vapori, prin fierberea acestuia într-un recipent, rezistent la temperaturi ridicate şi condensarea vaporilor rezultaţi într-un sistem răcitor.
Pălinca de la prima distilare, în Bihor, se numeşte vutcă şi are cel mult 25 grade.
Ca să ajungă la tăria specifică vutca se fierbe a doua oară la foc potolit.
Pălinca obţinută de la a doua fierbere se numeşte faţadă, adusă la tăria de 50% vol alcool prin diluţia cu o anumita apă, a căror izvoare numai pălincăraşu o cunoaşte.
Pălinca proaspăt obţinută în urma distilării borhotului, are miros şi gust înţepător, aspru, aromă slabă şi lipsită de fineţe.
Unii producători de pălincă, consideră că butoiul ”şlefuieşte pălinca”.
Pălinca Tramuţa este o băutura tradiţională rezultată din dubla distilare a prunelor bine coapte şi fermentate în vase de lemn.
Tăria alcoolică este de 50-52% vol. Pălinca Trămuţa este învechită minimum un an în vase de dud sau stejar de la care capătă o culoare uşor gălbuie păstrându-şi însă aroma şi buchetul prunelor bine coapte.
Învechite în vase de sticla, ramâne incoloră cu aroma şi buchetul caracteristic.
Pălinca Trămuţa turnată în pahar trebuie să înconjoare circumferinţa acestuia cu un guler de mărgele, care să dureze …. Spre încântarea consumatorului şi fala pălincarului.
Calitatea băuturii tradiţionale Trămuţa este dată de măiestria pălincarului căpătată de la bunici şi părinţi , dovadă ca numai unele dintre aceste băuturi tradiţionale sunt distinse cu medalia de aur la concursurile organizate.
”Pălinca face ca oamenii să se simtă bine, creează o ambianţă plăcută la botez, la nuntă, la aniversări şi chiar la Pomana Porcului în Ajun de Crăciun !”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu